Column: Ventileren, ventileren!
Deze column verscheen op 25 februari 2022 in vakblad Pig business.
Daar zit ik nu met corona in mijn lijf deze column te typen. Zo geen zin in met een kop vol virus en een neus vol snot. Dat virus heb ik opgelopen via mijn zoon Jari die het flink te pakken had. Niet genoeg geventileerd. Leeftijdsgroepen niet apart gehouden en looplijnen niet aangehouden. Dat doen we in een varkensstal veel beter, toch? Daar zijn we constant bezig met ziekteprotocollen en zorgen dat de varkens gezond blijven. Zo doet zoon Jari bij mij in de stal allerlei testen met sensoren en camera’s om onder meer gezondheid, dierenwelzijn en klimaat te controleren. Ook in de vleesvarkensstal.
Daar hebben we acht diepe afdelingen van 24 meter. Achter in de afdelingen ervaren we te hoge temperaturen. Jari zegt al een tijdje dat we in de computer de normen van het Klimaatplatform moeten instellen. Die gaan binnen een week na opleg van 25 naar 22 graden Celsius en bij 100 dagen zelfs naar 19 graden. Met andere woorden koelere afdelingen en eerder harder ventileren. Dit durfde ik eerder niet omdat ik bang was voor tocht. Ik heb Jari een afdeling gegeven waar hij zich in uit mocht leven met zijn experimenten. Een zo’n afdeling bestaat uit acht hokken van twintig dieren met aan een zijde de voergang. We hebben acht sensoren van voor naar achter door de afdeling gehangen. Deze meten luchtvochtigheid en temperatuur. Het zijn kleine zeer goedkope maar zeer precieze draadloze sensoren van 3 cm doorsnede die met klittenband bevestigd worden op de wanden ter hoogte van de dieren; bij de afzuiging en bij de temperatuursensor van de klimaatregelaar (ter controle). Ook nog een camera geplaatst om het liggedrag te monitoren.
Op het dashboard lezen we af dat er een verschil zit van 4 graden en 20 procent relatieve luchtvochtigheid tussen voor en achter in de afdeling. Doordat we de nieuwe temperatuurnormen ingesteld hebben (zelfs op 100 dagen nog een graad lager ofwel 18 in plaats van 19 graden Celsius), zien we verbetering in voeropname en groei. Maar er is nog een te groot temperatuurverschil. Door een oude ventilator achter in de afdeling onder het plafond te hangen en minimaal te laten lopen, krijgen we de lucht in beweging naar voren toe. En we zien en voelen nu dat de temperatuur en luchtvochtigheid overal gelijk is. De groei is beter geworden en duidelijk minder longafwijkingen. Jari heeft mij het bewijs geleverd dat meten met sensoren en camera werkt en nu hebben we inmiddels alle acht diepe afdelingen op deze manier uitgevoerd.
Op het moment dat jullie deze column lezen, heb ik carnaval er inmiddels weer opzitten en waarschijnlijk hebben vele carnavalsvierders weer een virusje opgelopen of zijn bijna flauw gevallen van de bierscheten. In tegenstelling tot onze stallen wordt er namelijk te weinig geventileerd in kroegen en zalen. Gelukkig was ik immuun voor het coronavirus. Voor de bierscheten niet. Dat was lijdzaam ondergaan met het overschrijden van iedere geurnorm. Misschien kan ik Jari volgend jaar naar de kroegbaas sturen om wat metingen te verrichten, zodat hij het ventilatiesysteem anti-bierscheet kan optimaliseren.
Deze column verscheen op 25 februari 2022 in vakblad pigbusiness