Jan Vogels Jan Vogels

Inpassing in omgeving

Door diverse aanplant en een grote kikkerpoel proberen we het varkenshotel een mooi aanzicht te geven.

Read More
Jan Vogels Jan Vogels

StalData onmisbaar hulpmiddel

Door middel van diverse sensoren zoals licht (lux), temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid, luchtkwaliteit oa. CO2, Ammoniak, fijnstof kunnen we het klimaat bij de varkens realtime volgen en bijsturen en achteraf ook analyseren. Daardoor ontdek ik eerder fouten in het klimaat en kan ik eerder ingrijpen.

Verder kan ik het klimaat op afstand volgen en instellen door middel van een app op mijn telefoon.


Sensoren

Camera’s

Read More
Jan Vogels Jan Vogels

Zonne-energie opwekking

Op 2 stallen van de 4 liggen aan de zonzijde 1040 zonnepanelen a 280Wp is totaal 319200 Wp, daarvan gebruik 60% van de stroom zelf en lever dus 40% terug aan het net.

Ik heb deze zonnepanelen niet zelf geïnvesteerd, maar ik heb het dak verhuurd tegen een vaste jaarlijkse vergoeding.

Read More
Jan Vogels Jan Vogels

Dierwelzijn belangrijk!

Wij vinden het welzijn van onze medewerkers belangrijk net al dat van onze dieren, daarom zijn we altijd op zoek naar verbeteringen.

Zo heb meegedaan aan een 3 jarig project van POV (producentenorganisatie varkenshouderij) met een 25 andere varkenshouders betreffende werkgroep “Lange Staarten”.

Wat is er nou mooier dan een krulstaart? Maar tegelijktijd ook zeer moeilijk om deze te behouden. Varkens zijn gek op bloed, dus zo gauw als er een wondje zit gaat het snel fout, wat betekend dat ze dan bij elkaar gaan staartbijten. Nou dan is het voor het welzijn echt beter dat ze gecoupeerd worden.

Dan wordt er 2/3 eraf gehaald op 3 dagen leeftijd.

We couperen per week 4 tomen (nesten) opfokgelten (toekomstige moederzeugen) niet. en volgen deze dan op de voeten, dus met extra aandacht. Bij de helft van de dieren gaat het toch nog steeds fout. We zijn nu aan het kijken of camerabeelden en klimaatsensoren ons meer info kunnen geven om dit kannibalisme te tackelen.

We geven dus niet op en ons groepje wisselt nog steeds info uit om het doel ooit toch eens te bereiken, de krulstaart!

Verder mogen de zeugen als je de biggen hebben grootgebracht 1 dagje met zijn allen loungen in de overdekte strooiseluitloop met doorzichtig dak!


Read More
Jan Vogels Jan Vogels

Koeling in de zomer.

Een zeug (moederdier) voelt zich het prettigst bij een graag of 18, een vleesvarken bij 20 graden, een big die gespeend is (op eigen benen moet staan) 26 graden en een pasgeboren big bij 35 graden, dus het is nogal een uitdaging om de dieren een omgeving te geven waar ze zich het lekkerst bij voelen. Verwarmen is geen probleem. Koelen is lastiger. Maar ook hier zijn we nog steeds zoekende om het voor alle dieren het beste klimaat te geven. We hebben daarom fijne watervernevelaars in de luchtinlaten gebouwd, dit kan de lucht terug koelen meet zo’n 3 tot 6 graden (licht aan de luchtvochtigheid).

Voor de volgende zomer gaan we de koeling uitbreiden met extra koelers bij de inseminatiestal, en de dragende zeugenstallen als ook het kraamhok. Dit om het voor de dieren en ook de werknemers het zo aangenaam als mogelijk te maken.

Ook wordt elk jaar het dak de overdekte tussenruimte (lounge) witgekalkt, scheelt ook zo’n 7 graden. Deze kalk regent er langzaam weer af, zodat we in de winter weer volop licht binnen krijgen.

IMG_1149.jpg
Read More
Jan Vogels Jan Vogels

Stagiaires en vakantiehulpen welkom!

Naast 4 vaste medewerkers en jaarlijkse stagiaires, hebben we meestal wel een stuk of 10 scholieren afwisselend in de weekenden en vakanties die zich helemaal happy voelen tussen de varkens.

Read More
Jan Vogels Jan Vogels

Warmte terugwin installatie

In de gespeende biggenstal hebben we de meeste warmte nodig om de jonge biggen een zo’n aangenaam mogelijk klimaat te geven.

Door middel van een warmtewisselaar in de uitgaande warmte lucht te plaatsen, bovenop de luchtwasser kunnen we met de warme uitgaande stallucht de binnenkomende verse lucht opwarmen.

Dit beteken 60% minder gasverbruik, ook kunnen we omdat we minder hoeven op te warmen, wat extra ventileren wat het klimaat ten goede komt voor de biggen en de medewerkers. De extra geventileerde warme lucht gaat natuurlijk ook weer de de wisselaar. (Bouwjaar 2016, kosten 40.000,-)

Read More
Jan Vogels Jan Vogels

Innovatief vernevelsysteem

Innovatie: door middel van een waterspraysysteem (ALP; animal life plus) bij de vleesvarkens kan ik het stof in de stal bij de varkens flink omlaag brengen dit is beter voor de dieren en onze medewerkers. Door probiotica (denk aan yacult) aan het water toe te voegen, wordt ook de geur geneutraliseerd en de ammoniak omlaag gebracht. De stallucht wordt dus ontdaan van stof, wat op de grond valt (in de put) en de geur wordt minder. Dit geeft dus ook minder uitstoot naar buiten toe. De luchtwasser die op deze stal zit vervuilt ook minder snel. We meten in de stal minder stof en ammoniak, we willen nu ook buiten de stal gaan meten. (kosten 25.000,- zonder meetapparatuur)

Read More
jari vogels jari vogels

Continu werken aan het imago

Maybe you want to turn a hobby into something more. Or maybe you have a creative project to share with the world. Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Gepubliceerd in vakblad Varkens op 30 augustus 2018;

Aan ideeën om op te vallen als varkensbedrijf ontbreekt het niet bij Jan Vogels uit Erp. De directeur van het Varkenshotel maakte een loungeruimte voor zeugen, waarmee hij volop aandacht van de media wist te trekken. Ook twittert en post hij de nodige positieve sectorzaken op Facebook vanuit Varkens Vandaag. “De sector moet transparanter en meer sexy worden.”

Vogels runt een bedrijf met 1.150 zeugen, 400 opfokgelten en 2.500 vleesvarkens. Eigenlijk had de boerenzoon geen varkenshouder willen worden, maar leraar. Als hij op de praatstoel zit, is hij amper te stoppen. Het ventileren van zijn mening of visie gaat hem makkelijk af. De rode draad is dat hij gewaardeerd wil ondernemen in de varkenshouderij. Biggen en varkensvlees produceren waar de consument om vraagt in harmonie met zijn omgeving. Hard werken en op zijn tijd gezelligheid en wat Brabantse humor. Als shirtsponsor steunt hij samen met andere Erpse varkenshouders twee voetbalteams. Hij is lid van de lokale ondernemersclub (Bedrijvenkring Erp) en haalt die club binnenkort naar zijn bedrijf. “Samen met mijn vaste slager wil ik mijn bedrijf goed presenteren. Werken aan imago is een continue bezigheid. Ik vind het fijn als mensen zeggen: 'die Vogels is goed bezig'.”


WEBSITE

Van het maken van een gelikte website voor zijn eigen varkensbedrijf is het echter nog steeds niet gekomen. “Ik heb heel veel leuke dingen gezien, ook buiten de varkenssector, die ik op mijn bedrijfssite wil hebben. Maar ik wil mijzelf goed presenteren als ondernemer en varkenshouder door kernwaarden aan te geven”, zegt Vogels. “Als ik personeel wil werven, is het googlen van mijn bedrijf het eerste wat potentiële sollicitanten doen die wat minder bekend zijn met de sector. Dus als ze dan op mijn webpagina terechtkomen moet het professionaliteit uitstralen en de juiste informatie bevatten. Er moet helder staan wat ik belangrijk vind. Helaas ontbreekt het mij steeds aan de tijd om dit klusje af te werken.”

Dat Vogels wel degelijk bezig is om personeel op zijn bedrijf te halen, blijkt uit het bordje tegen de stalmuur. ‘Wij leiden vakmensen op’. Maar vanuit de opleidingen komen weinig leerlingen meer op zijn varkensbedrijf. “Stagelopers zijn er nauwelijks meer. Daarom is het zo belangrijk om er als bedrijf op sociale media uit te springen en een goede relatie met je omgeving en dorpsgenoten op te bouwen. We hebben nu een meisje van 18 jaar uit Erp die hier vakantiewerk in de kraamstal heeft gedaan. Die is helemaal varkensminded geworden en gaat de MBO-opleiding veehouderij in Boxtel doen.”

BEDRIJFSOPVOLGING

Confronterend vindt Vogels het om na te denken over bedrijfsopvolging. “Ik las een artikel van iemand die jonger was dan ik die daarover vertelde. Met zoiets ben ik nog helemaal niet bezig. Ik heb plezier in het houden van varkens en werk aan het neerzetten van een toekomstbestendig varkensbedrijf. Als mijn kinderen het bedrijf voort willen zetten is dat mooi, maar ik wil het bovenal verkoopbaar houden. Binnenkort gaan de laatste asbestdaken eraf en komen er waarschijnlijk zonnepanelen op.”

Read More